Skillnaden mellan att vara vegetarian och vegetarian

Något som blivit en ond cirkel är förvirringen mellan de som benämns vegan och de som är vegetarianer. Ibland är det till och med så att det i de stora städerna skapas unika namn som inte existerar någon annanstans. Detta är då naturligtvis något som bidrar till denna förvirring. Här finns det i vilket fall en instans som har de rätta svaren på denna fråga, vilket då är livsmedelsverket. Med hjälp av vad de fastslagit att skillnaderna är, så är det enkelt att få grepp om vad som verkligen gäller. I detta fall finns det sex olika namn vilka är vegan, vegetarian, lakto-ovo-vegetarianer, pescetarian, klimatarian samt flexitarian. Alla dessa livsstilar innehåller några regler som har med mat att göra.

Vegetarian

När du är vegetarian kommer det klart och tydligt stå i både Nationalencyklopedin samt i livsmedelsverkets förklaring att en vegetarian är den som enbart äter mat från växtriket. Detta ska då betyda att du inte äter skaldjur, fisk, kött, fågel eller de produkter som hör till ägg och mejeri. Här blandas detta ofta ihop med lakto-ovo-vegetarianer, och ger tron på att vegetarianer äter ägg och mejeriprodukter. Detta stämmer inte. Efter detta kommer påhittade namn som ”Stockholms-vegetarian” Detta ska då innebära att det är okej att äta fisk och skaldjur. Fatta varför alla är helt förvirrade.

Vegan

När du är vegan kommer det finnas en uppfattning att detta är en striktare diet än att vara vegetarian. Detta är en myt. Vad som gäller när du är vegan är att du oftast ser mera till vilka produkter du placerar på tallriken sett ur ett miljöperspektiv. En vegan är också en person som oftast är engagerad som aktivist och kämpar för miljön. De ser också lite hårdare till att det de äter inte innehåller några restprodukter av djur.

Lakto-ovo-vegetarianer

Som lakto-ovo-vegetarian äter mejeriprodukter och ägg. Dock är det även så att dessa inte äter fisk, fågel eller kött. Naturligtvis kommer produkter som ost och yoghurt att kunna ingå i deras diet.

Pescetarian

Du som anser dig vara pescetarian, kommer vara den som fortfarande äter mest vegetariska produkter. Du kommer dock vara den som inte alls tackar nej till skaldjur, fisk och ägg samt mejeriprodukter.

Klimatarian

Detta är något som uppkommit på seanre tid och beskriver de som fortfarande åter vegetariskt men med stark anknytning till klimatet och produkternas eventuella påverkan på detta. Här handlar det om att välja lokalt producerad mat samt se till att äta kravmärkta produkter. En del av dessa inkluderar kött i kosten, medan andra anser att denna produktion har negativ effekt på miljön.

Flexitarian

Naturligtvis kommer detta begrepp också att vara något ganska nytt. Här handlar det om att leva, precis som det talar för, flexibelt. Här kan du äta kött, fisk och skaldjur, men är den som föredrar vegetariska produkter framför detta. Du lever med en mycket hälsosam kost och detta val är mycket populärt för det som vill ta ett steg i rätt riktning mot att bli vegetarian.

Äta billigt som vegetarian

Precis som alla andra så vill de flesta vegetarianer komma undan med en så låg kostnad för maten som möjligt. I det fallet kan du tjäna på att läsa på nätet om veckans eller månadens vegetariska matkassar. Detta är något som kan skapa en bättre ekonomisk situation som vegetarian, vilket många gånger kan vara ett dyrare sätt att leva än för människor vilka inte funderar på vad de äter.