Recept på veganska soppor

Morotssoppa

Räcker för 4 portioner. Passar bra tillsammans med nybakat bröd och kikärtspasta.

Du behöver:

  • 4-5 morötter
  • 1 gul lök
  • 1-2 palsternackor
  • 1 liter grönsaksbuljong, av tärning eller pulver
  • 1 dl quinoa
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk timjan
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Skala rotfrukterna.
  2. Tärna morötterna, lök och palsternackor.
  3. Fräs rotfrukterna i oljan och pressa i vitlöken.
  4. När löken börjar få färg tillsätts buljongen och quinoan.
  5. Låt koka upp och sjuda i 15-20 minuter.

Svamp- och potatissoppa

Räcker för 4 portioner. Passar bra tillsammans med nybakat bröd och valfritt pålägg.

Du behöver:

  • 350 gram färsk svamp

  • 8 medelstora potatisar

  • 1 liten gul lök

  • ½ purjolök

  • ½ msk oliv- eller rapsolja

  • 1 liter havredryck eller sojadryck (kokbar)

  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och skiva potatisen.

  2. Koka skivorna i lättsaltat vatten tills de knappt är mjuka.

  3. Ställ dem åt sidan.

  4. Finhacka löken och rensa och skär purjolöken i skivor.

  5. Skär svampen i mindre bitar.

  6. Fräs svamp och lök i lite olja i soppkastrullen.

  7. Fyll på med havredryck och låt sjuda några minuter.

  8. Lägg i potatisen och smaka av med salt och peppar.

Grön linssoppa

Räcker för 4 portioner. Passar bra tillsammans med grovt bröd.

Du behöver:

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 tsk curry

  • 3-4 dl passerade tomater

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 1 dl bulgur

  • 1 tsk spiskummin

Gör så här:

  1. Klyfta löken och koka den och linserna i buljongen tills linserna börjar bli mjuka i cirka 20 minuter.

  2. Se till att linserna inte kokar torra, späd med vatten om det behövs.

  3. Efter 10 minuter kan du blanda ner bulgur.

  4. När linserna är mjuka så blanda ner kryddorna och späd med passerad tomat tills soppan blir lagom tjock.

  5. Smaka av med salt och peppar.