Varför vegan?

Varför vegan?

Varför veganism?

Varför ska man bli vegan? Jo, för att det har många fördelar och dessutom har en positiv inverkan både på en själv, miljön och naturen! Här är några argument för varför du borde börja med veganism redan idag:

Det är hälsosammare

Mer och mer människor börjar med en vegandiet för hälsofördelarna: ökad energi, huden ser yngre ut, för evigt ung; och det är bara några påståenden från entusiastiska växtätare! Men ja, att du förblir ung för alltid kanske är lite optimistiskt, men det finns på riktigt många vetenskapligt bevisade fördelar med att vara vegan.
En välplanerad diet som är baserad på växter är riklig på protein, järn, kalcium och andra nödvändiga vitaminer och mineraler. De växtbaserade källorna för dessa näringsämnena tenderar att ha lågt med mättande fetter, höga halter av fiber och är fyllda med antioxidanter, som hjälper till att lindra några av vår moderna världs största hälsoproblem så som fetma, hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. God mat och bättre hälsa – vad finns det att inte älska?

Det är ett grönare sätt att leva

Från att återvinna vårt skräp från hemmet till att cykla till jobbet, vi är alla medvetna om vilka sätt det finns för att leva ett grönare liv. Men visste du att det effektivaste sättet att minska ditt koldioxidutsläpp är att undvika produkter från djur? Och det här handlar om betydligt mer än om kornas gaser!

Varför är kött och mejeriprodukter så dåliga för miljön?

Produktionen av kött och andra animaliska produkter lägger en stor börda på miljön; från skörd och vatten som krävs för att mata alla djuren, till transporten och andra processer som krävs för att en gård ska fungera. Den stora mängden av spannmålsfoder som krävs för köttproduktionen är en viktig bidragande orsak till avskogning, förlust av livsmiljöer och arter som utrotas. Å andra sidan, så är det betydligt lägre mängder grödor och vatten som krävs för att upprätthålla en vegansk kost, och att gå över till veganism är ett av de enklaste, roligaste och mest effektiva sätten att minska vår påverkan på miljön!

Det är rättvisare mot u-länder

Det är få som skulle argumentera emot att vi måste handla för att hjälpa människor i u-länderna. Av samma anledning som en vegansk kost är bra för miljön, så är ett växtbaserat liv ett mer hållbart sätt att mata den mänskliga familjen. En växtbaserad kost kräver endast en tredjedel av det land som behövs för att stödja en kött- och mejerikost. Med stigande global mat- och vattenosäkerhet på grund av den ständigt ökande världsbefolkningen, så har det aldrig funnits ett bättre tillfälle förrän nu för att anta ett mer hållbart sätt att leva – och undvika animaliska produkter är ett av de enklaste sätten att början med.

Det är snällare mot djuren

Förhindra missbrukande av djur är inte den enda anledningen för att bli vegan (som vi redan vet), men det är fortfarande en huvudfaktor för mångas val att ändra sig. Oavsett som du helt enkelt älskar söta, fluffiga djur eller tror att alla levande varelser har rätten till att leva och frihet, att undvika animaliska produkter är en av de mest självklara vägarna du kan ta för att ta ställning mot djurplågeri.

Etiskt kött?

Det är lockande att vilja tro att köttet som vi äter är etiskt, att våra ”matdjur” har levt ett fullt, glädjefyllt liv och att de inte har känt någon smärta eller rädsla på slakthuset. Men den tragiska sanningen är att alla levande varelser (av de som lever ”frigående” eller ”ekologiskt”) är rädda för döden, precis som vi är. Det spelar ingen roll hur de behandlas när de lever, de upplever alla samma rädsla när det kommer till slakten.

Varför det inte är tillräckligt att vara vegetarian?

Lidandet som orsakas av mejeri- och äggindustrin är möjligen inte lika mycket producerad som den svåra situationen för djur i fabriker är. Produktionen av mejeriprodukter framtvingar döden för oräkneliga pojkkalvar som bönderna inte har någon användning för, och även förtidig död för de kor som slaktas när deras mjölkproducering minskar. I liknelse så i äggindustrin, även ”etiska” eller ”frigående” ägg involverar dödandet av onödiga pojkkycklingar när de endast är en dag gamla, och det är vanligt att de kastas levande in i förstöraren.