Vad är veganism?

Vad är veganism?

Vad är veganism?

Veganism är ett sätt att leva som strävar efter att utesluta, så mycket som möjligt och praktiskt genomförbart, alla former av utnyttjandet av, och grymheten mot djur för mat, kläder och andra syften.
Från ”snabbmatsveganer” till raw food veganer – och allting mellan det – så finns det en version av veganism som passar alla. Det som vi alla dock har gemensamt är en växtbaserad kost som undviker alla animaliska livsmedel så som kött, mejeriprodukter, ägg och honung – och även produkter så som läder och allt som är testat på djur.

Så vad äter veganer?

Väldigt mycket! Du kommer att hitta en helt ny värld av spännande livsmedel och smaker som öppnas upp för dig. En vegankost är rikt skiftande och omfattar alla sorters frukt, grönsaker, nötter, spannmål, frön, bönor och baljväxter – och alla kan tillagas på tusentals vis och försäkrar dig om att du aldrig blir uttråkad. Från curry till tårta, piroger till pizzor, alla dina favoritsmaker som kan anpassas till en vegankost om de är tillagade med växtbaserade ingredienser.

Det handlar inte endast om kosten

Veganer undviker missbruket av djur för alla anledningar, och medlidandet är huvudanledningen som många väljer en vegansk livsstil. Accessoarer, kläder, badrumsprodukter … Animaliska produkter går att hitta på fler ställen än vad du kanske förväntar dig. Som tur är så finns det idag billiga och lättillgängliga alternativ till allting.